Kendo

剣道

Kendo (剣道) är en modern kampsport från Japan som har sina rötter i samurajernas svärdkonst, kenjutsu. Ordet kendo betyder “Svärdets väg” och beskriver japansk svärdfäktning. Utövare använder bambusvärd (shinai) och bär en speciell rustning (bogu) som möjliggör träning med hugg och stötar utan risk för skador.

Kendo är en sport som passar människor i alla åldrar, från unga till gamla, kvinnor som män. Träningen fokuserar inte på fysisk styrka, utan på uppmärksamhet, snabbhet och mental styrka. Kendo betonar disciplin, respekt och personlig utveckling, och många utövare finner att det förbättrar både fysisk och mental hälsa.

Träning i kendo inkluderar både kata (förutbestämda rörelsemönster) och keiko (fri sparring), vilket gör det möjligt för utövare att utveckla teknisk skicklighet samtidigt som de förbättrar sin koncentration och uthållighet. I tävlingssituationer poängsätts träffar baserat på precision, kontroll och rätt andningsteknik (kiai).

Kendo har en lång historia och har utvecklats till en global sport med utövare över hela världen. Dessutom hålls regelbundet nationella och internationella tävlingar där kendoutövare kan mötas och mäta sina färdigheter.

Kom och pröva på, de första gångerna är gratis!

Shinai (träningssvärd) finns att låna för nybörjare. Klubben har också shinaier till försäljning.

Läs mer om kendo på kendoförbundets hemsida: https://www.kendoforbundet.se/kendo/

Det finns många filmer på nätet om kendo att fördjupa sig i: https://www.youtube.com/watch?v=l_EDl1gfv9g

Träningstider VT-24:

Under resten av våren tränar vi i Idrottshallen sal 1-2.

Torsdagar 18:00-20:00 Gemensam träning (avancerade och nybörjare)

Söndagar 16:30-18:00 Nybörjare

Ansvarig tränare:

Christoffer Lernö (2 dan). Kontakt: 0709-404521 (epost: christoffer.lerno@gmail.com)